top of page

Midsommargården väller över

Uppdaterat: 18 aug. 2023

Trygga människor ger trygga platser, eller är det tvärtom? Vackra platser kanske är tryggare än de fula, men det viktigaste för att göra en plats trygg tror jag ändå är hur platsen uppmuntrar till möten mellan människor. Bara några korta meningar kan göra hela skillnaden mellan att känna sig vilsen och en känsla av att ”här får jag vara”.


Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov och vi gör varje dag många saker för att skapa trygghet för oss själva och dem vi bryr oss om. Men ordet trygghet betyder olika saker för olika människor och i olika sammanhang. För mig är trygghet starkt förknippat med att vara fri att säga och göra vad jag tycker och vill. Det är också att våga göra saker jag är dålig på.


Ett par unga jag pratade med beskrev att det är lättare att vara sig själv och inte spela en roll när vi är trygga. Då blir vi också mer sociala. Samtidigt är det tryggare att vara del av en grupp än att vara ensam. Att göra saker ihop med andra är dessutom trygghetsskapande, det kan vara sport, musik, gemensamma projekt, spel eller lite vad som helst.


Midsommargården vill vara en plats för allt detta. Här kan vi träffas och samtala, testa att göra nya saker vi (ännu) inte är bra på, hitta ett gäng att ingå i och bara mötas med andra. Vår trygghet är beroende av att andra människor är öppna för att bygga gemenskap med oss.


Under året som gått har Föreningen Midsommargårdens styrelse och personal arbetat med att ta fram en långsiktig verksamhetsinriktning. Ett av våra prioriterade områden är att vi ska vara Varma, vackra platser i lokalsamhället, som engagerar och väller över. Det betyder att vi vill finnas ännu mer utanför huset genom trygga noder, knutpunkter.


Vi har redan verksamhet i Gläntan och nyligen började Studio Ung arbeta med att pryda Containern Telefonplan. Genom att göra saker i skogen, på torget och så småningom förhoppningsvis på fler ställen sprider vi den trygga plats som Midsommargården är och bjuder in fler att delta. Vi har mängder av idéer, kanske har du det också? Hör gärna av dig och berätta hur du tycker att ytterligare trygga noder skulle kunna se ut, och hur du kan vara med och bygga dem. En början är såklart att bli medlem.


Vi ses på Midsommargården i höst, antingen i eller utanför huset!


/Hanna, styrelsen

80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page