top of page
  • Skribentens bildGabbe

Ungdomar förverkligar drömmar på StudioUng!

Uppdaterat: 9 feb. 2023

Modevisning, musikvideo, trumlektioner, streetdansworkshop och afghansk julfest. Under hösten 2022 tog flera ungdomsdrivna projekt plats på StudioUng.


StudioUng är en kreativ mötesplats på Midommargården dit ungdomar varje onsdag och fredag är välkomna och där de kan testa streetart, musikproduktion, streetdance, lära sig instrument och samtidigt hänga i en prestigelös och inkluderande miljö.


Under hösten har ungdomar drivit egna projekt, vilket möjliggjordes tack vare stöd från Stockholms kulturförvaltning. Syftet med stödet är att kulturaktörer som Midsommargården ska kunna stötta unga att starta och driva egna kulturprojekt. Projektpengarna går direkt till de ungas utgifter för projekten.


Hos oss på StudioUng var det totalt nio ungdomar som nappade på detta och deras projekt involverade i sin tur ytterligare 40 unga. De projekt som genomfördes hade olika teman och fokus. Ungdomarnas entusiasm, kunskap och talang drev dem framåt och i mål.

  • Vännerna Eve, Max och Bayaraa bjöd in till ett välbesökt modeevent i Midsommargårdens stora sal i början av december. Ett sjuttiotal gäster bänkade sig runt en mycket kreativt utsmyckad catwalk för att uppleva Max egna klädkreationer samtidigt som Eve stod vid DJ-bordet på scenen och spelade egen musik, specialskriven för tillfället. Även DJ Franz och DJ Patetfisk bidrog till stämningen från DJ-båset på scenen.

  • Sabbe och Evan projektledde en underbar julfest med afghanskt kulturtema, i samarbete organisationen Noncitizen. Sabbe som var eventets programledare guidade ett 80-tal gäster genom kvällen: konsert, föreläsning om kvinnors situation under talibanregimen, afghansk mat av huskockarna Hakime och Rubabe, presentation av alla medverkande organisationer och arrangörer och dans, dans, dans! Höjdpunkten var den kände afghanske sångaren Faiz Karizi med band som spelade både för en andäktigt lyssnande publik och senare för alla danssugna. Festglädjen gick inte att ta miste på!

  • Nadja och Finn samlade kunskap genom workshops från flera kända streetdansare under Malmö Dance Week - för att sedan bygga en workshop här på Midsommargården för andra ungdomar. För både Nadja och Finn var dansfördjupningen i Malmö väldigt betydelsefull. De uttryckte glädje över att få se internationella dansare som de sett upp till hålla i workshops där de fokuserade på att vara avslappnade och närvarande i stunden. Detta var något de tog med sig till sin egen workshop. Utifrån några enkla koncept fick deltagarna på Midsommargården improvisera sig fram en och en och inspirera varandra med rörelserna. De var särskilt nöjda med en övning där alla fick välja bland olika kroppshållningar och improvisera utifrån den personlighet de tyckte att kroppshållningen gav dem. Hela gruppen hade roligt och vågade testa nya saker inför varandra. Nadja och Finn hade jobbat med att folk skulle känna sig trygga i rummet.

  • Faris drog ihop sina vänner för att skapa en egen hiphopvideo ihop med en videoproducent. Faris har varit i musikstudion på StudioUng och spelat in egna låtar de senaste åren. Tack vare sin envishet har han utvecklats mycket i sitt uttryck, sitt flow och sitt textförfattande. Han har länge velat testa att göra en musikvideo och i detta projekt fick han möjlighet att dra ihop sina vänner och skapa en proffessionell video. Videon spelades in i norra Stockholm och i Norrtälje där Faris och hans vänner bor. I videon visar de sitt hörn av världen.

  • Anastasiia - som i snabb takt utvecklas på sitt dröminstrument trumset - tog en två timmars masterclass i vår replokal med en erfaren frilanstrummis. Anastasiias mål var lära sig låten som fick henne att först börja intressera sig för trummor - 505 med Arctic Monkeys. Under workshopen fick hon lära sig alla fyra kompmönstrena i denna låt och de hann också med kompet i klassikern Smells like Teen Spirit av Nirvana.

Fantastiska ungdomar med fantastiska projekt!


Även under 2023 har StudioUng fått stöd från kulturförvaltningen, och flera projektidéer har redan kommit in från våra kreativa ungdomar. Det är verkligen roligt att fler och fler vill förverkliga sina idéer. Vi är så stolta över att StudioUng och Midsommargården är en plats där drömmar kan bli verklighet!Modeshowen bjöd på en häftig catwalk, beats och designade kläder.
Sabbe och Evan projektledde en julfest med afghanskt kulturtema. Den lockade stor publik och bjöd på musik, dans och god mat.

Faris spelade in en musikvideo i vilken han och hans vänner visar sitt hörn av världen.

Anastasiia har lärt sig trumma till Arctic Monkeys låt 505 med frilanstrummisen Andreas Henriksson.

82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page